fbpx

DOSAR ȚINUT LA SERTAR! Cum explică DNA rateul din dosarul fostului episcop de Huși?

Într-un răspuns pentru G4Media, Direcția Națională Anticorupție (DNA) nu a răspuns la întrebarea dacă a luat sau va lua vreo măsură împotriva procurorului de la Serviciul Teritorial Iași care a ținut la sertar, în 2017, o anchetă ce privea agresiuni sexuale comise de episcopul de Huși, Corneliu Bîrlădeanu. Ancheta a fost redeschisă în august 2019, în urma unei investigații de presă și a dus, luna trecută, la arestarea preventivă a lui Bîrlădeanu.

În vara lui 2017, trei preoți din Vaslui au fost trimiși în judecată de DNA Iași pentru faptul că l-ar fi șantajat pe episcopul de Huși în funcție la acea vreme, Corneliu Bîrlădeanu.

”În perioada 30 mai 2017 – 14 iunie 2017, inculpatul Jitaru Sebastian Cristi a amenințat o persoană din conducerea Bisericii Ortodoxe cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromițătoare pentru aceasta din urmă, în scopul de a dobândi, în mod injust, atât un folos patrimonial cât și unul nepatrimonial, respectiv nominalizarea sa pentru un post de episcop vicar. În aceeași manieră au procedat și ceilalți doi inculpați în intervalul 12 – 14 iunie 2017, cu precizarea că aceștia au pretins doar suma de 50.000 euro, fără vreo altă „avansare”, anunțau atunci procurorii. Pe scurt, era vorba de înregistrări în care episcopul întreținea relații sexuale cu elevi de la Seminarul Ortodox din Huși, unde era profesor.

În martie 2019, cei trei au fost găsiți vinovați și condamnați definitiv. Și episcopul și-a pierdut funcția, dar a rămas sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe, care l-a trimis la o mănăstire.

În august 2019, o anchetă a jurnaliștilor de la Să fie lumină a arătat că, în timpul anchetei de șantaj, procurorul Cristina Chiriac de la DNA Iași a ținut la sertar mai multe înregistrări: ”Vorbim, practic, de probe foto-video pe care DNA Iași a ales să nu le trimită mai departe parchetului competent pentru cercetarea posibilelor fapte de abuz sexual”, au scris cei de la Să fie lumină. Deși sesizat, în lipsă de probe, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași, a clasat atunci ancheta, dar a redeschis-o la puțin timp după materialul de presă.

Luna trecută, Bîrlădeanu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași, fiind acuzat de viol și abuz sexual împotriva unui fost elev de-al său de la Seminarul Teologic Ortodox de la Huși.

DNA a explicat, pentru G4Media, că, în urma unor percheziții în timpul anchetei din 2017, anchetatorii au ridicat ”mai multe suporturi informatice care conțineau anumite înregistrări a căror autenticitate nu a fost stabilită, acest aspect neavând relevanță în descrierea elementelor constitutive ale infracțiunii de șantaj.” Foarte probabil, acestea erau filmele invocate de Să fie lumină.

Întrebare fără răspuns: De ce nu a fost stabilită autenticitatea înregistrărilor?

În continuare, DNA a adăugat că ”Procurorul de caz a susținut că a efectuat verificările necesare, iar la momentul respectiv nu au rezultat indicii cu privire la săvârșirea, de către persoana vătămată Bîrlădeanu Corneliu, a vreunei infracțiuni, aspecte confirmate și de martorii în cauză.”

La o zi după articolul Să fie lumină, în urma unei verificări dispuse de conducerea DNA București, șeful Serviciului Teritorial Iași ”a transmis parchetului competent un referat cu privire la suporturile informatice ridicate cu ocazia efectuării perchezițiilor, pentru a se aprecia cu privire la oportunitatea redeschiderii urmăririi penale, transmițând ulterior materialele solicitate de parchetul competent.”

O nouă întrebare fără răspuns: De ce nu a trimis DNA referatul acesta la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași în vara lui 2017?

Cum dosarul lui Bîrlădeanu încă nu a fost trimis în judecată, DNA afirmă că ”nu suntem în postura să apreciem care au fost acele probe care au determinat luarea măsurii respective (de arestare a fostului prelat n.r.) ori dacă materialele transmise de către DNA au contribuit sau nu la instrumentarea dosarului.”

Am mai întrebat dacă în cazul procurorului Chiriac s-a luat decizia unei verificări/sesizarea Inspecției Judiciare, răspunsul fiind: ”Soluțiile dispuse de procurori în dosare penale se fundamentează strict pe legislația care reglementează  activitatea de urmărire penală. Aceste soluții sunt supuse controlului procurorului ierarhic superior ori al instanței de judecată, potrivit legii.”

Procurorul Chiriac face parte dintr-o structură – DNA Iași -, cu o activitate extrem de redusă în ultima perioadă. De exemplu, în 2019, cei opt procurori din acest Serviciu teritorial au trimis la instanță un singur rechizitoriu, care apoi a fost retrimis la Parchet de judecători pentru reluarea cercetărilor. Cea mai recentă declarație de avere arăta că procurorul ieșean a încasat 14.500 de lei net lunar.

Referitor la activitatea acestui serviciu, DNA a transmis că ”Evaluarea profesională individuală a procurorilor se întocmește periodic, în raport cu vechimea în funcția de procuror, în conformitate cu art. 39 alin. 2 din Legea 303/2004, cu modificări.  În paralel, activitatea procurorilor DNA face obiectul unor rapoarte anuale de activitate, ultimul fiind finalizat si prezentat la începutul lunii martie 2020. Acest raport, precum și o serie de verificări tematice dispuse de procurorul șef după preluarea mandatului, urmează să conducă la luarea unor măsuri pentru eficientizarea activității, inclusiv la nivelul serviciilor teritoriale.”

articolul original: g4media.ro