„Doi subumani” Ciolacu, despre Iohannis si Orban: „Inconstienti, iresponsabili. O sa primiti ce meritati pe 6 decembrie!”

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a reactionat cu un val de invective dupa videoconferinta pe care Klaus Iohannis a avut-o cu prefectii.

„Doi inconstienti care proclama triumfatori victorii, acolo unde au doar infrangeri! Iohannis si Orban au pierdut lupta cu virusul, dar continua sa ascunda senini mizeria sub pres.

In ziua in care Romania numara din nou peste 10 mii de cazuri si record de pacienti la ATI, presedintele si premierul le spun romanilor ca masurile de stavilire a virusului, noaptea in parcuri sau pe trotuarele din fata pietelor, unde i-au aruncat pe producatori, dau – iata! – rezultate.

Iohannis si Orban sunt complet rupti de realitate! Care rezultate?! Ca oras dupa oras cedeaza neputincios in fata virusului. Primarii din orasele devenite focar cer disperati ajutor. Medicamente in spitale nu sunt. Oamenii se sting asteptand un loc la ATI. Teste nu fac asa cum ar trebui.

Iar pentru toate, presedintele Romaniei spune ca de vina e doar comunicarea ‘suboptimala’. NU! De vina este ‘subumanitatea’ voastra iresponsabia si insuportabila! Pentru o mana de voturi, inconstientilor! O sa primiti ce meritati pe 6 decembrie!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Presedintele Klaus Iohannis le-a solicitat, joi, prefectilor fermitate in aplicarea masurilor restrictive impuse de pandemia de COVID-19.

„Aceste masuri care au fost stabilite si sunt in vigoare de la inceputul acestei saptamani sunt masuri care trebuie implementate ferm, corect, clar si explicate. Ma astept de la dumneavoastra, cei din Prefectura, cei din Politie, Jandarmerie, sa fiti foarte fermi fiindca aici nu este vorba de niste masuri politice ca sa aratam ca stim ce vrem sa facem, aici este vorba de masuri absolut necesare de sanatate publica si in joc este viata multor romani. Asadar, fermitate, claritate pana cand toata lumea intelege ca aceste masuri trebuie respectate. Stiu ca nu sunt masuri populare.

E usor de inteles ca nimeni nu este fericit daca i se spune ca nu poate sa circule noaptea sau daca li se spune parintilor ca scoala se va desfasura online, dar aceste masuri au fost discutate cu specialistii, cu expertii. (…) Astept de la dumneavoastra, de la toti, fermitate, claritate, implicare totala si o buna comunicare publica. Comunicati masurile, comunicati ce se intampla, insa sa nu deveniti sursa de stiri panicarde. Ar fi o eroare fundamentala.

Noi suntem cu totii foarte ingrijorati, dar nu trebuie sa fim panicati. Trebuie sa fim fermi, trebuie sa luam toate deciziile cu mintea limpede si sa avem in vedere obiectivul principal – sanatatea oamenilor”, a spus Iohannis la videoconferinta cu prefectii.

El a subliniat ca noile masuri luate in plan national sunt „bine gandite, corecte” si se asteapta la rezultate peste doua, maximum trei saptamani.

Iohannis a afirmat ca masurile luate de Guvern acum cateva saptamani dau primele rezultate.

„Cu siguranta ca ati observat ca acum trei, patru saptamani numarul de cazuri crestea de la saptamana la saptamana foarte mult si acum suntem deja cred ca in a treia saptamana in care numarul de cazuri maxim se situeaza in zona de 10.000 si sunt multe zile in care numarul de noi infectari este sensibil sub 10.000.

Nu putem sa spunem inca, din pacate, ca am reusit sa ingradim pandemia, dar avem primele confirmari ca masurile care s-au luat acum cateva saptamani bune au dat rezultate. Din pacate, aceste rezultate, chiar daca exista si arata ca masurile pe care le luam sunt bine gandite, nu au fost suficiente. Nu au fost suficiente fiindca vedem ca la Terapie Intensiva numarul de persoane creste, din nefericire, si asta este marea tragedie in fiecare zi, vedem ca avem un numar important de decese, mult prea multi romani mor de aceasta boala si atunci evident ca s-a impus un nou set de masuri restrictive”, a mai spus seful statului.

El a sustinut ca posibilitatea ca autoritatile locale sa ia decizii in plan local in functie de evolutia cazurilor a functionat „rezonabil”.

„Acolo unde au fost multe cazuri noi s-au luat masuri mai dure. Avem, chiar in aceste zile, localitati, chiar mari municipii care au fost trecute in regim de carantina, fiindca alta masura nu a mai dat rezultate suficiente”, a mai aratat Iohannis.

Seful statului a reiterat ca prima transa de vaccin anti-COVID ar putea ajunge in Romania in primul trimestru al anului 2021.

„Vom incepe cu vaccinarea intregului personalul medical, dupa care se va continua dupa o schema care este deja elaborata de specialisti ai Institutului National de Sanatate Publica, cu persoanele din prima linie, cu lucratorii esentiali, cu persoanele care sunt in mod deosebit expuse la aceasta boala si vaccinarea populatiei generale va avea loc probabil undeva in primavara spre vara. Toate acestea sunt in pregatire, dar pana atunci, impreuna cu dumneavoastra, gestionam pandemia. Depinde de noi sa o facem bine, fiindca asta asteapta romanii de la noi”, a conchis Iohannis.

articolul original: aktual24.ro